Vormgeving en beplanting
De Geknipte tuin is een experiment van een tuin met alleen vorm en textuur, zonder bloemen en kleur. Centraal in de tuin staat de lange smalle vijver. De waterplastieken van Henk Rusman zorgen voor een levendig accent. De wanden van de tuin bestaan uit hoge geknipte Taxus, aan de ene zijde als haag, aan de andere zijde in een ritme van zuilen. Aan de westzijde verbinden vier geschoren blokken van Berberis thunbergii ‘Atropurpurea’ de twee ontwerpen aan weerszijden van de taxushaag, de Hoektuin en de Geknipte tuin. De losse vorm van de siergrassen en de Erigeron karvinskianus voor de taxushaag zorgen voor een boeiend contrast. Subtiel thema in deze tuin zijn de streepjes: in de stam van de Acer capillipes, het siergras Miscanthus sinensis ‘Morning Light’ en de gefrijnde hardstenen toplaag van de tegels.
Geschiedenis
Rond 1974 is dit gedeelte onderdeel van de Tuinen geworden en heeft sindsdien verschillende vormen gehad. In de periode 1996-1999 was hier de Border in rood, wit en blauw. Het kleurgebruik van de beplanting in rood, wit en blauw vormde een contrast met de zachte pasteltinten van de Gemengde border. De beplanting bestond voornamelijk uit rozen en vaste planten en werd aan de kant van de Tuin met rozen begrensd door een haag van Ilex meserveae ‘Blue Prince’.
Vóór 1996 lag de Rozentuin gedeeltelijk op de plek van de huidige Geknipte tuin en tot begin jaren tachtig de rozenperken met larikshagen van het experiment Bellen blazen.