Monument

Ter bescherming en instandhouding van het werk van Mien Ruys heeft de Stichting Tuinen Mien Ruys zich ingespannen om de tuinen van Mien Ruys de monumentenstatus te geven. Alleen tuinen van vijftig jaar en ouder kunnen die status krijgen. Dit is in 2004 en 2014 gelukt. De volgende tuinen zijn rijksmonument.

Verwilderingstuin (1924, gerenoveerd 2001)
De oudste tuin ontstond in 1924 in de boomgaard. Een vierkant vijvertje op de kruising van de rechte paden noemde Mien Ruys haar “eerste daad van architectuur”. De strakke vormen, verzacht door de uitbundige beplanting is karakteristiek voor haar tuinontwerpen.

Oude proeftuin (1927)
Een ‘Engelse' border, 30 meter lang en 4 meter diep, met vaste planten die zon verdragen en die van half mei tot eind september in bonte afwisseling bloeien.

Het pad van oude, versleten betontegels inspireerde Mien Ruys tot het ontwerpen van de ‘Griontegel', de voorloper van de nu zo populaire gewassen grindtegel.

Watertuin (1954, gerestaureerd 2002)
Eerste proef van Mien Ruys voor een tuinontwerp zonder grasveld. Door hoogteverschillen groeien op een klein oppervlak water- en moerasplanten naast droogteminnende soorten.

De Stichting zal zich inspannen om in de toekomst het gehele oeuvre van Mien Ruys de monumentenstatus te laten verkrijgen.
De gemeente Hardenberg (waar Dedemsvaart deel van uitmaakt) heeft het overige deel van het complex de status van gemeentelijk monument toegekend.

2014 - Nog eens zes tuinen krijgen de status van rijksmonument
In 2014 hebben zes tuinen uit de opbouw periode na de tweede wereldoorlog (1959-1965) officieel de status van rijksmonument gekregen. Het betreft de Verdiepte tuin, Confectieborders, Zonneborders, Schaduwborders, Vijvertje met riet en de Stadstuin.