Het zevenblad of hanenpoot dat al jaren een combinatie met groot hoefblad vormt in de voormalige sloot bij de Kruidentuin is daar prachtig. Op andere plaatsen, in een natuurlijke beplanting, voeren we een gedoog beleid, maar in de borders zijn we minder tolerant.
Hier wordt het zevenblad handmatig gewied, inclusief zoveel mogelijk van de wortels. Overigens is er niets zo bevredigend als een paar decimeter witte zevenbladwortel uit de grond te trekken zonder die te laten breken. Als zevenblad zich tussen de wortels van vaste planten heeft genesteld wordt die plant opgenomen en grondig schoongemaakt, ieder stukje zevenbladwortel wordt verwijderd. Dat we op deze manier definitief van het zevenblad af kunnen komen is een illusie, want elk klein stukje wortel dat overblijft betekent vroeg of laat toch opnieuw wieden.
Ondanks dat is zevenblad niet het ergste onkruid. Haagwinde die door zijn rankende groeiwijze hele planten te gronde richt is vele malen erger. Met zijn meterslange stengel die uit één stukje wortel groeit is het vreselijk lastig te verwijderen. Probeer dat ene stukje wortel maar eens te vinden in de chaos die haagwinde veroorzaakt.
Niet alleen ongewenste kruiden maar ook ongewenste beestjes bederven het plezier. De slakkenvraat is tot op heden niet zo ernstig dat ingrijpen nodig is. De slakken die op ons pad komen overleven het meestal niet, maar dat is slechts een klein deel van de hele populatie. Natuurlijk zijn ook hier de Hosta's de klos, maar over het algemeen blijft het bij wat gaatjes in het blad. Gelukkig vinden slakken niet alle Hosta's even lekker - Hosta ‘Krossa Regal’ bijvoorbeeld die stug, dik blad heeft blijft meestal onaangeroerd.
Soms biedt het inzetten van een natuurlijke vijand uitkomst. Zo heeft het veld van Deschampsia in de Aanwinstentuin vorig jaar flink te lijden gehad van engerlingen die de wortels van onder andere gras op het menu hebben staan. Door het verspreiden van aaltjes die parasiteren op de engerling lijkt de plaag nu onder controle.
Met varkens schijn je de gevreesde Japanse duizendknoop, helaas ook in de Tuinen Mien Ruys aanwezig, te kunnen bestrijden. En met kippen sla je zelfs twee vliegen in een klap: ze zijn dol op zowel zevenblad als slakken. Maar om nu varkens en kippen los te laten in de tuin is toch een stap te ver. En het is maar de vraag of ze zich aan hun dieet zullen houden.
OET Herfst 2016
In de Tuinen Mien Ruys hebben we regelmatig last van ongewenste gasten, zowel in plantaardige als in dierlijke vorm. Ons uitgangspunt is dat er geen chemische middelen worden ingezet ter bestrijding van de plaag. Dat betekent dat we een andere oplossing moeten vinden: op milieuvriendelijke wijze bestrijden, gedogen, of 'de vijand omarmen'.