De basis van de Nieuwe proeftuin bestaat uit hagen, een bloemenweide en een carré van appelbomen. Prachtig is dat in de eerste maanden van het seizoen, maar daarna wordt het toch wat saai. Om ook in de tweede helft van de zomer een boeiende beplanting te hebben is een aantal jaren geleden de Dahliaborder aangelegd.
In twee plantvakken is een mix toegepast van Dahlia's in verschillende bloemkleuren en -vormen, gecombineerd met vaste planten, siergrassen en eenjarigen. Het eerste jaar plantten we in een kleurverloop van lichtgeel via oranje naar rood paars. Dat bleek al snel teveel van het goede, vooral het geel was erg aanwezig en maakte het geheel te bont.
Ook was de leverancier van de Dahliaknollen niet altijd even betrouwbaar. Zo bleek de rode Dahlia 'Marie Schnugg' de knalroze 'Honka Surprise' te zijn. Inderdaad een verrassing. In de jaren daarop zijn steeds meer kleuren uit de Dahliaborder verbannen, slechts tinten tussen zalmoranje en donkerrood zijn nu nog toegestaan.
Onderhoudsarm kunnen we de Dahliaborder bepaald niet noemen. In april planten we de knollen eerst in potten om te voorkomen dat de eerste blaadjes van de Dahlia's in slakkenmagen verdwijnen. Dan worden ze uitgeplant als de kans op nachtvorst minimaal is. Vanaf juli beginnen de eerste soorten te bloeien en daarmee begint ook het knippen van de uitgebloeide bloemen om nieuwe bloei te stimuleren. Dat kost toch al gauw een paar uur werk per week.
In november worden de knollen gerooid en dan begint het project 'Help de dahlia de winter door'. Dahliaknollen zijn nogal veeleisend als het om de winter gaat: niet te warm, niet te koud, niet te droog, niet te nat en tot slot niet te donker en niet te licht.
Na het rooien worden de knollen voorzichtig schoongemaakt en in kratjes gelegd, afgedekt met kranten en bewaard in een ruimte met een temperatuur van rond de 7°C. Tot nu toe zijn de resultaten goed, alhoewel bepaalde typen zoals de Bishopserie toch wat moeite hebben met overwinteren.
Ondanks het vele werk biedt de border met name in de nazomer een bijzonder feestelijke aanblik. De kreten van verwondering van bezoekers die de Nieuwe
proeftuin betreden zijn al het werk zeker waard. Na een aantal jaren waarin we de kleuren- en soortkeuze steeds verder verfijnd hebben is gebleken dat een border met Dahlia's een succes kan zijn. Maar omdat we willen blijven experimenteren heeft onze Dahliaborder zijn langste tijd alweer gehad.
OET Zomer 2016
In tegenstelling tot de delen van de Tuinen die een monumentenstatus hebben (de Zonneborders, de Verdiepte tuin en de Oude Proeftuin bijvoorbeeld), kan in de Nieuwe proeftuin nog volop geëxperimenteerd worden met de beplanting.