De Confectieborders, een vierkant gazon waarlangs in een L-vorm rechthoekige plantvakken liggen, zijn van elkaar gescheiden door kleine haagjes van Spiraea cinerea. Tegenover deze gelijkvormige beplantingsstroken van 2,5 bij 1,5 meter langs het toegangspad naar de Aanwinstentuin zijn op gelijke afstand van elkaar vierkante bakken geplaatst. Ze versterken de ritmische indeling van de Confectieborders en markeren de lijn van het pad en de ruimte.
De Vakkentuin is een spel van vierkanten. De plantvakken, de Buxusvormen, de tegels, de vijver en de bakken, alles heeft een vierkante vorm. De vakken en de bakken zijn beplant in een van de drie primaire kleuren. Een groep vierkante bakken van verschillende grootte die samen ook weer een vierkant vormen is een onmisbaar onderdeel van deze tuin. In het voorjaar bloeien hierin verschillende soorten rode tulpen waarna de bakken in mei opnieuw beplant worden met roodbloeiende eenjarigen. Er staan twee grote geverfde kubusvormige houten bakken, waarvan er een beplant is met een Rhus typhina 'Dissecta' of fluweelboom zoals de Nederlandse naam luidt. Het is een snelgroeiende struik die er na een aantal jaren uitziet als een meerstammige boom. Deze Rhus heeft prachtig groot geveerd blad en bloeit met donkerrode pluimen. Maar door zijn groeikracht is deze struik moeilijk in evenwicht te houden met de afmetingen van zijn niet-meegroeiende bak. Met pijn in ons hart moeten we dan ook na verloop van tijd afscheid nemen van het oude exemplaar en weer met een jonge struik beginnen. In de grote open ruimte van het midden veld staan naast een houten bankje vierkante bakken die als het ware de rechthoekige vorm van de bank verlengen hem groter en langer doen lijken.
Onder normale omstandigheden begint de bloei van de vaste planten in de grote border in de Oude Proeftuin vanaf eind mei echt op gang te komen. De Tuinen zijn vanaf 1 april open en de laatste jaren voegen wij laatbloeiende tulpen aan de border toe om de bloei tijdelijk te vervroegen totdat de Rhododendrons tegenover de border de aandacht opeisen. Afgelopen voorjaar was er door de aanhoudende vorst in april nog nauwelijks iets van een tulp waar te nemen. Om toch wat kleur in deze grote ruimte te brengen hadden we ritmisch langs het pad, aan de kant van de border grote potten met bloeiende violen gezet. In het verleden, voordat er tulpen aan de border waren toegevoegd, werd dit al gedaan met potten met blauwe druifjes. Door de potten langs de lijn van het pad en de border te plaatsen wordt de vorm van de tuin niet aangetast.
Bij de voormalige tuinmanswoning hebben we de potten samengevoegd tot een groep, omdat één zo'n grote groep vele malen meer effect heeft dan verschillende kleine groepjes uitgestrooid over een ruimte. De vlonder vol oranjebloeiende bolgewassen en eenjarigen is in al zijn eenvoud een prachtige, sterke blikvanger in zijn omgeving.
De kleur van de bakken speelt in de Tuinen nauwelijks een rol. Evenals bij de bestrating ging Mien Ruys uit van het principe dat de kleur van deze materialen van ondergeschikt belang is ten opzichte van vormgeving en beplanting en geen aandacht mag opeisen. Alle bakken in het deel van de Tuinen die de monumentenstatus hebben zijn van dezelfde prachtige grijze betonkleur. Helaas bevatten de mooie, oude Eternitbakken asbest, maar gelukkig worden dergelijke bakken weer geproduceerd en nu zonder asbest.