Onze Eigen Tuin - Lente 2006

De hele zomer koesteren we de beplan­ting van de borders, bakken en potten met de grootst mogelijke zorg. Veel werk­zaamheden zijn er steeds op gericht de tuinen zo goed mogelijk aan de bezoekers te presenteren. Vanaf het moment dat de poorten sluiten op 1 november slaat deze stemming compleet om. Niets is meer gericht op het moment. Vanaf dan hebben we het alleen nog maar over het volgende seizoen.

Plantenbakken en potten worden leeg­gehaald, van nieuwe grond voorzien en gevuld met bollen. Er wordt gezaagd, gesnoeid, gerooid en verplant. En ... er komt een nieuwe tuin!

Voor het stuk grond achter 'De Boerenschuur' heeft het Buro Mien Ruys uit Amsterdam een prachtig ontwerp gemaakt. Het wordt een tuin waarin beelden tentoongesteld gaan worden. Het ontwerp omvat een grote rechthoekige ruimte met geledingen van hagen, een kleine boomgaard en bloemen­weiden. Als op 1 april de Tuinen weer open­gaan voor bezoekers zal ook deze nieuwe tuin feestelijk geopend worden. De uitvoe­ring is in volle gang. Een hele klus, want voordat de aanleg kon beginnen moest een schuurtje worden afgebroken, de kweek- tunnel verplaatst en de hele Helenium-collectie verplant. Deze verzameling zonnekruiden heeft een nieuwe zonnige plaats gekregen. Onze Helenium-verzameling heeft niet de status van Nationale Collectie, maar wij vinden haar toch zeer de moeite waard. De ruim 80 variëteiten die in Dedemsvaart te zien zijn worden qua kleur, groei- en bloeiwijze, stevigheid, bloeitijd, hoogte en ziektegevoeligheid met elkaar vergeleken.

Op de themadag over vaste planten in augustus vorig jaar stond de Helenium cen­traal. Coen Jansen gaf een uiteenzetting over dit plantengeslacht. We vroegen hem en de andere aanwezige vaste planten kwekers, Hans Kramer, Arjan Schepers en Henk Jacobs hun professionele licht over onze collectie te laten schijnen. Het leverde de volgende top 5 op: 

 


1  Helenium 'Rauchtopaz', onbetwist nr. 1. - Stevige gezonde borderplant, warme kleur (bovenzijde donkergeel, onderzijde rood), bloeiperiode augustus-september. Hoogte 160 cm.

 

 

2  Helenium 'Baudirektor Linne', onbe­twist nr. 2. Stevige borderplant, bloei­periode augustus-september. Mooie donkerrode kleur, hoogte 180 cm.

 

 

 


3  Helenium 'Rubinzwerg' kreeg een derde plaats en werd hoog gewaardeerd door Hans Kramer en Coen Jansen. Kleine, stevige, donkerrood bloeiende variëteit. Bloeiperiode augustus.

 

 


4  Helenium 'Marion Nickig', een goede nieuwe van kweker Peter zur Linden, werd ook hoog gewaardeerd door Coen Jansen evenals door Arjan Schepers. Kleur oranje­rood met geel, grote bloem, hoogte 150 cm. Moet iets gesteund worden, bloeitijd augustus.

 

 

5  Helenium 'El Dorado' werd hoog ge­waardeerd door Arjan Schepers en Coen Jansen. Lange bloeitijd, vanaf eind mei tot begin september. Kleur warmgeel, grote bloem, hoogte 120 cm.

 

 

 

Henk Jacobs heeft een duidelijk andere voorkeur vergeleken met zijn collega's. Bij hem staat Helenium 'Shahin's Early Flowerer' op de derde plaats, een vroege bloeier (vanaf juli) met een warm oranje kleur. Helenium 'Bressingham Gold' is voor hem onbetwist de beste hoge gele, en Helenium 'Kleiner Fuchs' blijft voor hem favoriet boven Helenium 'Marion Nickig'. Henk Jacobs kweekt zelf meer dan dertig Helenium variëteiten en heeft nu van onze collectie stekjes uitgeplant in het Groningse Vriescheloo, in heel andere omstandigheden dan in Dedemsvaart. Zo hopen we tot een nog betere vergelijking en beoordeling te komen.

Aardig te vermelden is dat Helenium 'Moerheim Beauty' in binnen- maar vooral ook in het buitenland nog steeds als een van de beste uit het assortiment wordt gezien. In de top 5 van Prof. Bernd Hertle van het instituut Weihenstephan, waar kwaliteitsonderzoek naar Heleniums plaats­vindt, krijgt deze plant een derde plaats. De Engelse Nationale Collectiehouder Martin Hughes Jones van Sampford Shrubs geeft Helenium 'Moerheim Beauty' eveneens een derde plaats. Voor Beatrice Krehl, die veel heeft bijgedragen aan deze verzamelingen en onderzoeken, staat de 'Moerheim Beauty' nog steeds op een tweede plaats!

Terug naar jaargang 2006 overzicht