De drie oudste tuinen bestaan nog steeds en hebben sinds 2004 de status van rijksmonument. In 2014 zijn daar nog eens zes tuinen aan toegevoegd. Deze tuinen vertegenwoordigen een belangrijke periode uit het werkzame leven van Mien Ruys: de opbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog.
Mien Ruys, geboren in 1904, leefde in een eeuw waarin enorme ontwikkelingen plaatsvonden op het gebied van techniek, architectuur en kunst. Met grote belangstelling heeft ze die gevolgd en dit is onmiskenbaar van invloed geweest op haar werk als tuinarchitect.
In de wederopbouwperiode werden veel producten voor het eerst op grote schaal fabrieksmatig geproduceerd. Aan de confectie-industrie ontleende Mien Ruys de naam voor de standaardborders die ze ontwierp: geen maatwerk, maar een betaalbare kant-en-klare border voor siertuinen in onder andere de naoorlogse nieuwbouwwijken en bereikbaar voor een breed publiek. Dit was haar antwoord op het prefab-bouwen. Er waren standaardborders voor verschillende grondsoorten en standplaatsen, in verschillende afmetingen en kleurstellingen. Bij kwekerij Moerheim kon de gewenste border besteld of afgehaald worden. Het bleek een ijzersterk concept dat ook nu nog functioneert.
Op de huidige vraag naar onderhoudsarme beplantingen is ons antwoord opnieuw een drietal standaardborders, samengesteld uit sterke gemakkelijke planten uit het nieuwere sortiment.Het zijn twee borders voor in de zon met een verschillende kleuropbouw en een border voor een schaduwrijkere omgeving. In dit jubileumjaar zijn deze borders, voorzien van een onderhoudsadvies, in Tuinen Mien Ruys in Dedemsvaart te verkrijgen.
Een van de vaste planten die Mien Ruys veel toepaste in haar borders was Salvia nemorosa 'Ostfriesland', een dankbare gemakkelijk bloeiende plant die nog steeds nauwelijks overtroffen is door betere variëteiten. Deze Salvia met grijsgroen aromatisch blad heeft een voorkeur voor een standplaats in de zon op een niet te natte, kalkrijke bodem. Maar ook op minder goede grond groeit deze plant nog goed. De bloeitijd is van juni tot september mits de uitgebloeide aren regelmatig weggeknipt worden. De hoogte is 30-40 cm. De plant is winterhard maar niet wintergroen. De paarsblauwe, aarvormige bloeiwijze combineerde Mien Ruys met bijvoorbeeld Geum coccineum 'Borisii', Potentilla nepalensis 'Miss Willmott' of met Gypsophila paniculata 'Rosenschleier'. Het geslacht Salvia behoort tot de familie van de lipbloemigen en bestaat uit zowel heesters als kruidachtige planten. De soort Salvia nemorosa komt oorspronkelijk voor in Zuidoost-Europa en Zuidwest-Azie. Er zijn vele goede variëteiten met een lange bloeitijd. Een sterke nieuwkomer is Salvia nemorosa 'Caradonna', een stevige opgaande plant met paarse bloeistengels met heel veel violetblauwe bloemen. 'Caradonna' bloeit langdurig van juni tot oktober, is heel aantrekkelijk voor bijen en vlinders en is prima te combineren met andere langbloeiende vaste planten zoals Geranium 'Tiny Monster', Geranium 'Anne Thompson' en Kalimeris incisa 'Madiva'.