Vormgeving en beplanting
De Verdiepte tuin is ontstaan uit één van de experimenten met materialen; de spoorbiels. Door de grond ongeveer 15 cm af te graven en te gebruiken om omliggende grond te verhogen ontstaan kleine hoogteverschillen, waardoor een besloten ruimte ontstaat. De Cornus kousa versterkt het effect van de besloten ruimte door een dak te creëren. De bielzen kunnen als zitrand worden gebruikt. De tuin is vrij schaduwrijk en de beplanting is daarom geschikt voor (half)schaduw. Veelal licht van kleur, zodat de bloei goed zichtbaar is in de schaduw. De soorten zijn zodanig gekozen dat er een groot deel van het jaar iets te zien valt. Vanaf de bank is één van de langste zichtlijnen van de Tuinen zichtbaar; door de Zonneborders, langs het Vijvertje met riet, via de Gele tuin tot de Gemengde border.
In 2016 zijn de oude bielzen, die er al ruim 25 jaar lagen, vervangen. Er is gekozen voor eiken bielzen. Deze zijn milieuvriendelijker en doen niet af aan het originele ontwerp. Daarnaast is een te grote Chamaecyparis vervangen door een kleiner exemplaar, zoals oorspronkelijk bedoeld was.
Geschiedenis
Aanleiding tot deze tuin van de spoorbielzen was een opdracht voor het ontwerp van een tuin in de duinen. Mien Ruys wilde het duin dat in de tuin erg op je af kwam, enigszins terugdringen. Het stapelen of metselen van muurtjes zou in het losse zand niet werken. Omdat zij ergens stapels bielzen had zien liggen, kwam zij op het idee om deze te gebruiken om de hoogteverschillen op te vangen. Zij was enthousiast over de mogelijkheden van het materiaal en liet een vrachtwagen vol spoorbielzen naar Dedemsvaart komen om ermee te experimenteren. Door de bielzen in verschillende lengtes te zagen, kon zij composities van beweeglijke lijnen maken. De Verdiepte tuin is één van de resultaten van de experimenten met bielzen; de vroegere Bielsbank is in de jaren tachtig verwijderd. Ook in andere ontwerpen heeft Mien Ruys een periode gebruik gemaakt van bielzen, wat later op grote schaal werd overgenomen en te pas en te onpas werd toegepast . Het leverde haar de naam ‘Bielzen Mien’ op.
In 1995 is de Verdiepte tuin gerenoveerd. Er is toen discussie geweest of de tuin in dezelfde vorm en materiaal terug zou komen, of geheel vernieuwd zou worden. Omdat het toepassen van bielzen toch een belangrijke periode symboliseert van het werk van Mien Ruys, is ervoor gekozen om de tuin in de oorspronkelijke staat terug te brengen.
Inmiddels is de Verdiepte Tuin, evenals de Stadstuin, de Confectieborders en Vijvertje met riet, onlangs genomineerd als Rijksmonument uit de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog.